عمو روحانی | عمو اخوان

درسنامه امام حسین (ع) 9

درس نهم

 

           در قصر یزید

 

حسین مظهر آزادگی و آزادیست                          خوشا کسی که چنینش مرام و آیین است

        نه ظلم کن به کسی نه زیر بار ظلم رو                        که این مرام حسین است و منطق دین است

 

“شام”

وقتی خبر ورود اسرا را به اهل شام دادند مردم به سرعت به آذین بندی و آب و جارو کردن شهرشان پرداختند و شیرینی پخش می‌کردند. زن‌ها و بچه‌های شهر روی بام خانه‌ها رفتند تا به اسرا سنگ بزنند.

اسرا را از یکی از دروازه‌های اصلی و شلوغ شهر وارد کردند، در حالی‌که مردم در دو سمت خیابان ایستاده بودند و به سمت کاروان سنگ می‌زند وآنها را مسخره می‌کردند. تا قصر یزید فاصله زیادی بود و تا رسیدن به آنجا اسرا خیلی اذیت شدند و کسی از اسرا سالم به قصر یزید نرسید.

 

“قصر یزید “

همه اسرا دست بسته و به هم زنجیر شده و با سر و صورت مجروح و زخمی وارد قصر یزید شدند و جلوی یزید ایستادند. امام سجاد(ع) به یزید فرمود: “‌ای یزید! اگر رسول خدا صلی الله علیه و آله ما را در این حالت ببیند با تو چه کار خواهد کرد؟” یکی از دختران امام حسین(ع) فریاد زد: “ای یزید! آیا دختران رسول خدا صلی الله علیه و آله باید اینگونه اسیر باشند؟”

اهل مجلس با شنیدن این جمله به گریه افتادند. یزید وقتی این وضع را دید ناچار دستور داد دستهای امام سجاد(ع) را باز کنند. در همین موقع بود که سر امام حسین (ع) را داخل یک تشت وارد مجلس کردند، و یزید با چوب شروع به زدن به سر امام(ع) کرد. سپس رو به مردم کرد و با کمال بی‌شرمی گفت: دیدید خدا با این مرد(امام حسین(ع)) که در مقابل اسلام ایستاد و مبارزه کرد چه کار کرد؟ و بعد به امام سجاد(ع) گفت: ای پسرِ‌حسین، پدرت با من که حاکم اسلام بودم جنگید و خدا او راکشت. امام(ع) ‌فرمود: “ای یزید! ‌وای بر تو! اگر می‌دانستی که چه کاری کردی به کوه و بیابان فرار می‌کردی. موقعی از کارت پشیمان خواهی شد که دیگر فایده‌ای ندارد و آن روز قیامت است.”

 

بیعت با یزید

 فرصت مناسبی برای رسوایی یزید بود. حضرت زینب سلام الله علیها وقتی بی‌حیایی یزید و موقعیت مناسب مجلس را دید، با شجاعت تمام و در کمال حیا بلند شد و شروع به صحبت کرد: “ای یزید تو فکر می‌کنی که بر ما سخت گرفتی و ما را بی‌چاره کرده‌ای؟ و ما را ذلیل و خوار کرده‌ای؟ و خودت پیروز شده‌ای؟ امّا نمی دانی که این مهلتی است که خدا به تو داده تا بر گناهان خود بیفزائی. آیا سزاوار است که دختران و زنان خود را پشت پرده از نظر مردم پنهان کنی و دختران رسول خدا صلی الله علیه و آله اسیر باشند و شهر به شهر به گردش دربیایند. رسول خدا صلی الله علیه و آله را در روز قیامت با بار سنگینی از گناه ملاقات خواهی      کرد و آن روز آرزو می‌کنی که ای کاش دستت خشک شده بود و زبانت لال شده بود و این کار‌های زشت را انجام نمی‌دادی.  با چوب بر لب ودندان ابی عبدالله سید جوانان بهشت می‌زنی؟ و خون فرزندان پیامبر صلی الله علیه و آله را می‌ریزی؟

خدایا حق ما را از او بگیر و انتقام ما را بگیر و بر این ستمکاران عذابت را نازل کن.” ‌با این صحبت‌های طوفانی حضرت زینب سلام الله علیها مردم پی به جنایت یزید بردند. دختران امام حسین(ع) با صدای بلند گریه می‌کردند و ناله می‌زدند که: ” ای یزید دخترانِ پیامبر خدا صلی الله علیه و آله را اسیر می‌کنی؟  که با این جمله همه حاضران در مجلس پی به غفلت و گناه خودشان بردند و شروع به گریه کردند و شروع کردند به اعتراض علیه یزید. یزید که جوّ مجلس را به شدّت علیه خودش می‌دید دستور داد تا اهل بیت علیهم السلام را به خرابه‌ای که در کنار قصر یزید بود ببرند. گریه و ناله‌ی جان ‌سوز اهل بیت علیهم السلام همه‌ی شام را پر کرده بود. مردم شام هم با آنها هم‌ناله شدند. حتی دختران معاویه و زنان یزید هم، لباس عزا پوشیدند و در کنار اهل بیت علیهم السلام به عزاداری برای امام حسین (ع) و شهدای کربلا علیهم السلام پرداختند.

 

 
 

 

 

روش؛ مانند درس دوم و سوم.

با به ترتیب نوشتن حروف بر اساس شماره‌های جدول، به یک حدیث زیبا از امام حسین(ع) می‌رسیم.

1- قبیله‌ای که به همراه امام سجاد(ع) شهدای کربلا را دفن کردند.     – بنی اسد.(28-36-20-17-19-37)

2- امام حسین(ع) فرمودند: «مرگ برای فرزند آدم مانند ….. است برای زنان».     – زینت.(25-29-32-31)

3- خواهر امام حسین(ع)، ام المصائب.     – زینب علیها السلام.(4-26-15-16)

4- به معنای پشیمان.      – نادم.(11-10-27-14)

5- اشک ریختن.           – گریه.(3-2-8-1)

6- باغی که پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله به حضرت زهرا علیها السلام بخشیدند.               –  فدک.(5-7-18)

7- نام صفت حضرت موسی(ع) به معنای هم صحبت خدا: «…… الله».                       – کلیم.(35-23-34-21)

8- به معنای یاری کننده.             – معین.(33-30-24-12)

9- به همرا ه بازدم می‌آید؛ به معنای خون در عربی.      – دم.(13-9)

10- به معنای خون؛ که یکی از القاب امام حسین(ع) است.   – ثار(برگرفته از صفت «ثارالله» که صفت امام حسین(ع) می‌باشد).(22-17-6)

 

 رمز جدول:

امام حسین ع :

«هرگز فردی مانند من با کسی مثل یزید بیعت نمی‌کند.»

 

توضیح
این جمله که رمز جدول ماست جمله‌ای است از امام حسین که به ولید حاکم مدینه فرمود حضرت می‌فرمایند هرگز کسی چون من با کسی چون یزید بیعت نمی‌کند امام حسین می‌فرمایند: برای من بعنوان یک مسلمان آزاده به هیچ وجه شایسته نیست تا کسی مثل یزید که انسانی است فاسق،‌گناهکار  و دشمن سرسخت اسلام را حاکم مسلمانان بدانم. نکته‌ای که در این جمله وجود دارد این است که امام نمی‌گوید که من با یزید بیعت نمی‌کنم بلکه می‌گوید کسی مثل من با کسی مثل یزید بیعت نمی‌کند یعنی می‌خواهند بگویند برای همه مسلمانان واقعی در هر زمان عار است که با یک فاسق گناهکار بیعت و دوستی کنند. امام با این جمله خود به همه مسلمانان در همه دورانهای تاریخ این درس آزادی و آزادگی را دادند تا راه برای همه انسانها مشخص باشد.

 

 حدیث درس

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله :

“الحسنُ والحسینُ سیّدا شبابِ أهلّ الجَنّه”

“حسن و حسین علیهما السلام دوآقای جوانان اهل بهشتند.”

 

 
 

 شعر درس

با خدا جا در دل اهل ولا دارد حسین                        هر طرف رو آوری صد کربلا دارد حسین

ما به دشت کربلا از او مزاری دیده‌ایم                    در دل هر شیعه یک صحن و سرا دارد حسین

هر دلی با یاد او دارد هزاران نینوا                                 گرچه رو بر روی خاک نینوا دارد حسین

این شنیدی هست قرآن زینت هر خانه‌ای                       جا چو قرآن در تمام خانه‌ها دارد حسین

جای قرآن و حسین در سینه پیغمبر است                   بلکه جا بر روی دوش مصطفی دارد حسین

 

 

سوال

     آیا اسرا در شام توانستند یزید را رسوا کنند؟

 

 

خلاصه

اسرا نهایتاً وارد شهر شام شدند و وارد مجلس یزید شدند. در مجلس یزید، حضرت زینب علیها السلام و حضرت سجاد (ع) با سخنرانی‌های آتشین خودشان، مجلس را زیر و رو کردند و کار به جایی کشیده شد که یزید رسوا شد و یزید مجبور شد امام سجاد (ع) و اسرا را در خرابه‌ای نزدیک قصر جای دهد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *