عمو روحانی | عمو اخوان

بازی در کلاس

22بازی جذاب در کلاس

1- نام بازی: من نفر بعدی ام

اهداف پرورشی: تمرکز حواس و بهبود عکس العمل

شرح بازی: مربی تعدادی از دانش آموزان را به محوطه باز کلاس دعوت کرده و به آنها متذکر میشود که اگر از هریک از آنها سوالی پرسیده شد و یا اجرای عملی خواسته شد نفر بعدی موظف به پاسخ و یا اجرای آن میباشد. مسئولیت پاسخ گویی به سوالات و یا اعمال خواسته شده ازآخرین نفر به دلیل عدم وجود فردی بعد از او به عهده نفر اول خواهد بود.هراشتباه باعث اخراج شخص خاطی از بازی میشود و نفر نهایی کلاس به وسیله بازی در گروههای مختلف مشخص میگردد.مربی میتواند با طرح و تنظیم سوالات قبلی، اطلاعات دانش آموزان را در زمینه مورد نظر خود بالا ببرد.بطور مثال:شمشیر ذوالفقار از کیست؟نماز ظهر چند رکعت است؟و …

 

2- نام بازی : پیام را برسان

اهداف پرورشی: همکاری و دقت در ارسال و دریافت پیام

شرح بازی: همانگونه که دانش آموزان در کلاس درس مستقر هستند به دو گروه مساوی تقسیم میشوند. مربی در گوش اولین نفرات هرگروه کلمه یا جمله ای را به عنوان رمز ادا می کند. پس از شروع بازی افراد هرگروه موظفند که پیام را به ترتیب به گوش یکدیگر مخابره کنند. در خاتمه گروهی که پیام صحیح را در مدت زمان کمتری ارسال نموده باشد یک امتیاز کسب خواهد کرد.شرینی بازی در آن است که در اثر سرعت انتقال، پیام دریافتی آخرین نفرات هیچ ارتباطی با پیام اولیه نداشته باشد.باید توجه داشت که پیام طوری مخابره شود که فقط نفر بعدی قادر به شنیدن آن باشد.

 

3- نام بازی: عکس العمل با ضربه

اهداف پرورشی : دقت و هوشیاری و بهبود عکس العمل

شرح بازی: مربی کتابی در دست می گیرد و با دست خود ضرباتی بر روی آن وارد می کند دانش آموزان می بایست با شنیدن صدایی که از زدن دست مربی بر روی کتاب حاصل میشود یکی از دستان خود را بالا ببرند و با صدای بعدی پایین آورند.مربی پس از چندبار تکرار این عمل ناگهان دست خود را در فضا و در نزدیکی دفتر بدون حرکت ثابت نگه میدارد.مسلم است که در چنین حالتی صدایی شنیده نمیشود ولی عده ای از دانش آموزان اشتباها از خود عکس العمل به خرج داده و دست خود را حرکت میدهند.

 

4- نام بازی : حرف ممنوعه

اهداف پرورشی: دقت و هوشیاری در بکارگیری حروف الفبا

شرح بازی: مربی تعدادی از دانش آموزان را به محوطه باز کلاس فراخوانده و از آنها می خواهد که در جواب سوالاتی که از هریک میشود کلمه ای به کار برند که حرفی که قبلا به عنوان «حرف ممنوع» شناخته شده است، در آن نباشد.اگر دانش آموزی هنگام پاسخ حرف مزبور را بکار برد از بازی اخراج خواهد شد.باید توجه داشت که در طرح سوالات می توان اطلاعات عمومی خاصی را هدف قرار داد و ضمنا نباید سوالاتی را انتخاب کرد که دانش آموزان را مجبور به پاسخ دروغ نماید .بطور مثال پرسیدن نام شخصی که حرف ممنوعه در آن بکار رفته است شایسته نیست.

 

5- نام بازی : قرعه

اهداف پرورشی: تبعیت از فرمان مربی

شرح بازی: مربی تعدادی کاغذ را در داخل پاکت میریزد و از دانش آموزان می خواهد که هرنفر یک کاغذ بردارد. هر دانش آموز باید دستوری را که بر روی کاغذ نوشته( انواع حرکات ورزشی، اجرای سرود و … ) اجرا نماید.

 

6- نام بازی: کامل کردن تصویر

اهداف پرورشی: تجسم و پرورش صداقت و راستگویی

شرح بازی: دانش آموزان را در حالیکه در کلاس بر جای خود مستقرندبه دو گروه مساوی تقسیم میکنیم و از هرگروه چند نفر را به نمایندگی آنها انتخاب کرده و به محوطه باز کلاس دعوت می کنیم. این عمل باعث میشود که تمامی دانش آموزان کلاس در جریان رقابت بازی قرار گیرند و در نتیجه شور و نشاط بازی بیشتر شود.در تابلوی کلاس یک تصویر ناقصی رسم کرده و افراد گروهها یکی پس از دیگری در حالیکه تکه گچی در دست دارند و چشمهای خود را بسته اند می بایست تصویر مزبور را کامل نمایند.مربی افرادی را که در هنگام کامل کردن تصویر چشمهای خود را باز می نمایند با تذکرات ارشادی هدایت می نماید.

 

7- نام بازی: بپا فراموش نکنی

اهداف پرورشی: بهبود حافظه

شرح بازی: مربی یک سری اشیای مختلف از دانش آموزان گرفته و زیر یک دستمال پنهان می کند. او پس از برداشتن دستمال و مکث کوتاهی دوباره روی اشیا را می پوشاند و از گروههای مختلف می خواهد که ضمن مشورت با یکدیگر نام آنها را ذکر کنند.در تغییر شکل بازی مربی کلماتی را پی در پی ادا می کند و از دانش آموزان می خواهد که آنها را در خاتمه یادداشت نمیایند.

 

8- نام بازی: شکلات خوری

اهداف پرورشی: ایجاد شور و نشاط در دانش آموزان

شرح بازی: یک شکلات را طوری با نخ می بندیم که در وسط قرار گیرد و در طرفین آن حدود دو متر نخ موجود باشد.دو نفر از دانش اموزان توسط مربی به محوطه باز کلاس دوت می شوند آنها هریک طرفین مدادی را در دو دست دارند و سعی می کنند که با چرخش هرچه سریعتر مداد زودتر به شکلات برسند. شخصی که سریعتر موفق به اجرای چنین کاری شود یک امتیاز می گیرد و یا شکلات به او تعلق نگاه می گیرد.بجای مداد می توان از دهان و لبها برای جمع کردن نخها استفاده نمود بشرط آنکه در دور بعدی از نخ جدیدی استفاده گردد.

 

9- نام بازی : شهر مجسمه ها

اهداف پرورشی: کنترل و بهبود تعادل

شرح بازی: دانش آموزان به طور دلخواه هریک حرکتی را از خود نشان می دهند. ناگهان معلم فرمان ایست می دهد و همه موظفند در همان حالت خود بی حرکت باستند. خنده و یا حرکت باعث اخراج بازیکن از بازی می شود. بازی تا مشخص شدن نفر نهائی ادامه می یابد.

 

10- نام بازی: جایزه

اهداف پرورشی : تقویت نیروی عضلانی دانش آموزان

شرح بازی: مربی با در دست داشتن یک بسته کاغذپیچی شده نسبتا بزرگ وارد کلاس می شود. او تمامی دانش آموزان را شماره گذاری کرده و اظهار میدارد که جایزه داخل بسته از آن کسی است که اعمال درخواستی نوشته شده در لابلای پوشش های جایزه را به خوبی انجام دهد. سپس لایه ها یکایک باز می شود. معمولا بر روی هر لایه فرمانی نقش بسته است. از قبیل: همه افراد گردن خود را نرمش دهند، یا شخص شماره 18 ، پنج بار شنا برود یا فلان شخص شیرینکاری بخوصی را اجرا کند. در خاتمه، جایزه می تواند کتابی باشد که متناسب با سن دانش آموزان است.

 

11- نام بازی: نقاشی با چشم بسته

هدف پرورشی: دقت و تجسم

شرح بازی: مربی دو نفر از دانش آموزان را به نمایندگی از دو گروه به جلوی کلاس دعوت می کند و چشمهای آنانرا می بندد. سپس از آنها می خواهد که هرکدام نقاشی بخصوصی را در تابلو ترسیم نمایند. گروهی که نماینده اش نقاشی جالب تر و زیباتری بکشد یک امتیاز کسب می کند.

 

12- نام بازی: علامت در مرکز دایره

اهداف پرورشی: پرورش تجسم و دقت

شرح بازی: مربی دوایری متحدالمرکز در تابلوی کلاس رسم می کند و آنها را به ترتیب از داخل به خارج امتیازگذاری می کند.

1 امتیاز 2امتیاز 3امتیاز 4امتیاز و …

آنگاه دانش آموزان را به چندگروه مساوی تقسیم کرده و افراد گروهها را یکی پس از دیگری به محوطه باز کلاس دعوت می کند. آنها ومظفند که با چشم بسته درحالی که تکه گچی در دست دارند بسوی دوایر فوق الذکر رفته و در داخل آنها یک اثر بگذارند و امتیاز بگیرند. گروهی که مجموع امتیازاتش بیشتر باشد برنده خواهد بود.

 

13- نام بازی: دوچرخه سواری

اهداف پرورشی: استقامت و بردباری و تقویت عضلات ران و شکم و کتف .

شرح بازی: تعدادی از دانش آموزان در فواصل بین میزهای کلاس قرار می گیرند و پس از فرمان مربی دست خود را بر روی طرفین دو میز کناری می گذارند و پاها را از زمین باند کرده و حرکتی شبیه پا زدن دوچرخه سوار را تقلید می نمایند. دربین افراد مزبور شخصی که استقامت و بردباری بیشتری از خود نشان دهد و از سایر افراد بیشتر پا بزند برنده خواهد بود . بازی دوچرخه سوار را می توان در گروههای مختلف اجرا کرد و نفر نهایی کلاس را از طریق رقابت بین نفرات اول گروهها مشخص کرد .

 

14- نام بازی: پانتومیم

اهداف پرورشی: ایجاد شور و نشاط در دانش آموزان و پرورش تعقل و تفکر در کودکان .

شرح بازی: دانش آموزان کلاس به چندگروه تقسیم میشوند (هرردیف کلاس یک گروه). و معلم معماهایی را مطرح می کند و از یکی از دانش آموزان میخواهد که آنرا بصورت پانتومیم به کلاس ارائه دهد . گروهی که سریعتر جواب صحیح را پیدا کند یک امتیاز کسب خواهد کرد و در نهایت ردیفی که سریعتر مجموع امتیازاتش به عدد مشخصی برسد به عنوان برنده شناخته می شود. مربی می تواند معمای مورد نظر را از مسائل تربیتی و اخلاقی و تربیتی انتخاب نماید مثلا عبادت یک عابد، جنگ با کفار و …

 

15- نام بازی: تقلیدصدا

اهداف پرورشی: آشنایی با اصوات مختلف

شرح بازی: در تابلوی کلاس جدولی کشیده و در هریک از خانه های جدول مزبور نام یکی از حیوانات، وسایل ارتباطی و یا حالتی از انسان را می نویسیم ( گربه ، شیر ، قطار ، ماشین ، غمگین ، خندان ، ساکت …) مربی برهریک از خانه ها که دست گذاشت دانش آموزان موظفند صدای مربوطه را تقلید کنند . مربی می توانند در تمامی جلساتی که در کلاس می باشد جدول فوق را در گوشه ای از تخته سیاه رسم کند و در مواقع شلوغی کلاس ناگهان دستش را بر روی کلمه ساکت بگذارد و بطور دفعی کلاس را آرام نماید .

 

16- نام بازی: این کار را بکن این کار را نکن

اهداف پرورشی : دقت و هوشیاری و تبعیت از سخنان مربی و بهبود عکس العمل

شرح بازی : در حالیکه دانش آموزان در جای خود نشسته اند معلم یک سری نرمشهای سرعتی ارائه داده و پی در پی الفاظ «این کار را بکن » و یا «این کار را نکن» را بر زبان می آورد. دانش آموزان در زمانیکه لفظ «این کار را بکن» را می شنوند باید از مربی تبعیت کنند و زمانیکه «این کار را نکن» را می شنوند نیاید حرکت را اجرا کنند. در غیر این صورت از بازی خارج می شوند .

 

17- نام بازی: رد کردن کیف امدادی

اهداف پرورشی : همکاری و تعاون ، حس رقابت و بهبود سرعت

شرح بازی: دانش آموزان را به تعداد ردیف نیمکتهای کلاس به چند گروه مساوی تقسیم می کنیم . توپی نسبتا سنگین (مدیسنبال) کیفی بزرگ و یا کیسه ای شنی را به اولین نفرات هرگروه داده و از آنها میخواهیم که با رد کردن شئ مزبور به افراد گروه خود بازی را بصورت امدادی شروع کنند . گروهی که توپ را سریعتر به آخرین نفر خود را برساند یک امتیاز خواهد گرفت . تیمی که در مدت زمان کمتری مجموع امتیازاتش به حد مشخصی برساند به عنوان گروه برنده شناخته خواهد شد .

 

18- نام بازی : رد کردن کلاه

اهداف پرورشی : دقت و هوشیاری و بهبود سرعت

شرح بازی: مربی کلاهی را بر سر اولین نفر ردیف جلویی کلاس قرار می دهد و از او می خواهد که پس از شرومع بازی کلاه را بر سر شخص کناری قرار دهد و … پس از گذشتن وقت مشخصی (مثلا 20ثانیه) کلاه بر سر هر بازیکنی باشد او از بازی خارج می شود بازی تا مشخص شدن نفر نهایی ادامه دارد. مربی میتواند به جای اخراج بازیکن از او بخواهد که مثلا 10 شنای پرس انجام دهد.

 

19- نام بازی: قایق بادی

اهداف پرورشی: استقامت و افزایش حجم دستگاه تنفسی

شرح بازی: مربی بر روی میز تحریر یک قایق کاغذی قرار می دهد و از دانش آموزانی که پیرامون آن قرار گرفته اند می خواهد که با فوت کردن قایق را بسوی منطقه دیگران برانند. دانش آموزان همزمان با اینکه قایق را از خود دورمی کنند ضمنا مانع از آن می شوند که از منطقه آنها به پایین سقوط کند. سقوط قایق از هرمنطقه منجر به خارج شدن شخص مربوطه می گردد. بازی به همین ترتیب ادامه پیدا می کند تا نفر نهایی هرگروه مشخص گردد. با رقابت بین نفرات اول گروهها بازیکن ممتاز کلاس شناخته خواهد شد. مربی می تواند به جای استفاده از قایق کاغذی از اشیای دیگری مانند توپ پینگ پنگ استفاده کند.

 

20- نام بازی: بچه های گمشده

اهداف پرورشی: دقت و هوشیاری و پرورش تفکر در دانش آموزان

شرح بازی: یکی از دانش آموزان از کلاس خارج می شود و مربی جای چندنفر را تعویض می کند. سپس شخص مزبور به داخل کلاس خوانده می شود تا تغییرات ایجاد شده را دریابد و هریک از دانش آموزان را به محل خود راهنمایی کند. در شکل پیچیده تر بازی مربی تغییراتی در محل اشیا موجود در کلاس و یا لباس بازیکنان و … ایجاد می کند.

 

21-بازی خونه خاله

تعداد بازیکنان:
در این بازی هر قدر تعداد دانش آموزان بیشتر باشد بازی جالبتر و جذاب تر می شود

فواید این بازی:
بالا بردن سرعت ٰ، چابکی و هماهنگی عصب و عضله

زمین:
در این بازی به زمینی مثل زمین فوتسال یا بسکتبال بسته به تعداد دانش آموزان

سن بازیکنان:
در این بازی تمام افراد با جنسیت و سنین مختلف می توانند شرکت کنند

شیوه بازی:
زمین فوتبال را به سه بخش تقسیم می کنیم:
1-نیم دایره دروازبان به نام خانه خود
2- دایه وسط فوتسال به نام خانه خاله
3- نیم دایره دروازه مقابل به نام خانه عمو
ومربی با گفتن نام هر منطقه دانش اموزان باید سریعا به انجا بروند . دانش آموزانی که جهت را غلط می روند ، دانش آموزی که آخرین نفر به آن منطقه می رسند و یا دانش آموزی که فردی را هل می دهد از دور بازی اخراج کنیم تا فرد برنده مشخص شود.
و لازم به ذکر است که مربی یا معلم نباید به سادگی نام مکان را بیان کند . مثلا برای مشکل تر کردن بازی مربی دست خود را به جهت خونه خاله نشانه میرود ولی نام منطقه خونه خود یا عمو را بیان میکند.

 

22-بازی کلاه بران :
1- تاریخچه مختصر :
این بازی بیشتر در مناطق روستایی وعشایر نشین بصورت تیمی یا گروهی بنامهای کلاه پران یا کلاه بران در محیطهای باز واغلب در روزهای تعطیل در بین جوانان ونوجوانان رایج می باشد.

2- ابعاد زمین ،جنس وزمان بازی :
زمین بازی مربع مستطیلی است به عرض 40 وطول 60 متر که دایره ای بقطر 3 متر در گوشه ای از آن قرار دارد ودر انتهای زمین نیز محلی جهت استقرار تیرک مشخص می شود جنس زمین خاکی ویا چمن خواهد بود وزمان بازی 30 دقیقه می باشد.

3- تعداد نفرات هر تیم :
اعضای هر تیم مرکب از 6 نفر بوده که 5 نفر اصلی ویک نفر ذخیره خواهد بود .

4- لوازم وتجهیزات مورد نیاز :
کلاه از نوع نمدی یا عشایری ویک قطعه چوب یک متری جهت تیرک وپارچه قرمز رنگی به طول 40 وعرض 30 سانتی متر

5- لباس وکفش ورزشکاران :
ورزشکاران از لباس وکفش ورزشی معمولی می توانند استفاده نمایند .

6- تعداد داوارن وبرگزار کنندگان :
هر مسابقه یک سرپرست ، یک مسئول فنی ویک مسئول کمیته انظباطی ویک نفر داور اصلی ،یک نفر کمک داور ویک نفر منشی دارد .

7- نحوه بازی :
این بازی که اغلب با موزیک همراه است بین دو تیم 5 نفره انجام می گردد ونحوه بازی به اینصورت است که یک تیم به عنوان مهاجم ویک تیم به عنوان مدافع بوسیله سکه توسط داور مشخص می شود .

چهار نفر از اعضا تیم مدافع درداخل دایره تعیین شده در حالی که کلاه به سر دارند به صورت نشسته که پشت به پشت هم دارند قرار می گیرند ویک نفر از بازیکنان که تحت عنوان سالار نامیده میشود وظیفه دفاع از افراد نشسته رابر عهده دارد .

تیم مهاجم سعی می کند به دایره وافراد مدافع نزدیک شده وکلاه رااز سر بازیکنان بردارد ودراین حالت سالارسعی می کند مانع اینکار شده وبا پا به طرف پای بازیکنان مهاجم حمله می نماید وپای آنها را هدف قرار می دهد .

نحوه انجام ورزش بومی ومحلی الختر

تاریخچه : این نوع بازی به نام الختر ،الخترک ،الختور ورمازا ویا خروس جنگی معروف استودر اغلب نقاط ایران در بین روستائیان وعشایر متداول می باشد که به صورت گروهی وتیمی متشکل تز 4 تا 6 نفر انجام می گردد.

ابعاد وجنس زمین وزمان بازی : این بازی معمولا در زمینی به طول 20 متر وعرض 10 مترانجام می گردد وجنس زمین خاکی یا چمن می باشدوزمان بازی در این ورزش نا محدود بوده واتمام بازی موکول به مبارزه تمام نفرات تیم می باشد.

تعداد نفرات هر تیم : 5 نفر اصلی ویک نفر ذخیره می باشد .

لوازم وتجهیزات مورد نیاز : این بازی نیاز به لوازم وتجهیزات خاصی ندارد .

لباس وکفش ورزشکاران :معمولا ورزشکاران از لباس وکفش معمولی ورزشی استفاده می نماید ودر موقع مسابقه می تواند از یک لنگه کفش جهت پایی که روی زمین قرار دارد استفاده نماید .

تعداد داوران وبرگزار کنندگان : تعداد داوران 3 نفراست که یک نفر اصلی ود.نفر دیگر به عنوان کمک داور انجام وظیفه می نماید وگروه برگزار متشکل از سرپرست مسابقات یک نفر ،کمیته فنی یک نفر ،کمیته انظباطی نیز یک نفر خواهد بود.

نحوه بازی : ایتدا داور اصلی وسط زمین قرار می گیرد وبااعلام ایشان یک نفر از هر تیم از دو خط طولی در حالیکه یک پای آنها با دست به صورت جمع در پشت قرار دارد ( به صورت لی لی یک دست پا را گرفته ) وارد زمین می شوند وسعی می کند که بوسیله ضربه زدن با سینه یا دست حریف را از حالت تعادل خارج وبر زمین بزند وپس از آن باید خود را تا انتهای خط طولی زمین برساند تا بتواند 5 امتیاز کسب نماید ( برنده باید خود را به محل استقرار تیم مخالف برساند 9 وبازی به همین نحو ادامه می یابد تا تمام بازیکنان تیم به مبارزه بپردازند وبرنده تیمی خواهد بود که امتیاز بیشتری کسب نماید.

امتیازات :

1- چنانچه در حین مبارزه ،دستی که پا را گرفته رها شود خطا محسوب واز دور مسابقه خارج و5 امتیاز به تیم مقابل تعلق گرفته وبازی بین نفرات دیگر آغاز می شود .

2- خارج شدن از زمین بازی 5 امتیاز منفی محسوب می گرددوفردی که از زمین خارج شده ازدور بازی حذف وبازی بین نفرات دیگر ادامه خواهد یافت .

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *